Google automatycznie usunie historie lokalizacji użytkowników

Nie tak dawno Google wprowadziło w ustawieniach prywatności konta możliwość automatycznego kasowania historii lokalizacji oraz wyszukania po wybranym czasie. W grę wchodziły dwie opcje — czyszczenie danych po 3 oraz 18 miesiącach. Teraz gigant z Mountain View idzie krok dalej i przejmuje, przynajmniej częściowo, kontrolę nad wspomnianą kwestią. Nie powinniśmy się jednak tym martwić. Koncern chce jedynie nieco zautomatyzować działanie wspomnianej funkcji, o czym poinformował sam CEO Google i Alphabet za pośrednictwem oficjalnego bloga. Interesujące jest natomiast to, że zmiana nie obejmie wszystkich użytkowników, a jedynie pewną ich część.